2016 m. gegužės 10 d., antradienis

Krikštynų fotosesijos patarimai

Krikštynų šventė - pati pirmoji, pati svarbiausia šventė mūsų vaikų gyvenime. Visi mes šiai šventei ruošiamės labai atsakingai ir smulkmeniškai. Ir ne tik rūpinamės visokiais papuošimais. Atsakingai renkamės krikšto tėvelius, renkame vardą angelėliui, kuris globos mūsų vaikelį. Ruošiamės patys ir kartu su būsimais krikšto tėveliais šiam atsakingam sakramentui, - jį priimti kartu su vaiku. Sakau priimti, nes šiame sakramente tėvai nėra tik detalė,- mes esame čia labai svarbūs. Jau nekalbant apie visas kitas smulkmenas, kurios puošia mūsų šventę ir daro ją dar ypatingesnę. Lygiai taip pat renkamės atsakingai ir fotografą, juk jis įamžins šios šventės dienos nuotaiką, emociją ir jausmą, kaip tada vaikelis jautėsi, kokia buvo Jūsų emocija tuo metu.





Dažnai savęs paklausiu,- kodėl reikalingas fotografas tokią dieną? Ar tik tam, kad įamžintų kokie mes esame tą dieną gražūs, pasipuošę, kokios gražios mūsų dekoracijos ir nuostabus tortas...kiek daug gražių balionų ir kaip iki smulkmenų apgalvotos aprangos detalės? .... Aš vienareikšmiškai atsakyčiau - NE. Fotografas pastebės smulkmenas, kurios mums tą dieną atrodo nelabai svarbios ... Kaip per skubėjimą taip ir neišgėrėme savo rytinio kavos puodelio, kaip vaikelis nerimastingai stebi, kas vyksta namuose ir nesupranta to viso šurmulio.... kaip jis baugiai žiūri, kai krikšto tėveliai bando jį pirmą kartą aprengti.... kaip nedrąsiai nusišypso,-supratęs, kad čia viskas dėl jo... kaip jis įeina į bažnyčią,- nesvarbu savom kojelėm ar ant rankų nešinąs... kaip žvilgsnis bėgioja .... ar rimtas, linksmas, o gal išsigandęs tuo metu buvo, kai prasidėjo krikšto sakramentas, kaip glaudėsi prie mamos ar tėčio.... tai smulkmenos iš kurios susideda mūsų krikšto šventė.... tuo metu mes regis nenuleidžiame akių nuo savo mylimo vaikelio, bet kartu nepastebime šių svarbių dalykų.




Kas be ko krikštynų fotosesija patapo dalimi mūsų šventės, tiek tėveliai, tiek fotografas ruošiasi šiai dienos daliai. Dažnai tėveliai klausia- kur? kas?kada? su kuo ? Dažnai norisi sudėlioti savas mintis, patarimus ant popieriaus ir kartu sudėti visą tikrų profesionalų patirtį. Kiekvienas mes esame su sava patirtimi, su savo požiūriu, su savais "receptais" kaip kažką padaryti geriau. Tad nusprendžiau sudėti kolegų bei mokytojų išmintį, gal kažkuriame straipsnyje atrasite atsakymus į savo klausimus ir nerimas šiek tiek tą dieną sumažės.
Svarbiausia manau tą dieną - neskubėti, atsipalaiduoti, džiaugtis švente bei šalia susirinkusiais Jūsų artimaisiais, atsiminti- kad vaikelis yra svarbiausias šios šventės dalyvis. Maži nesusipratimai ir smulkmenos- pasimirš ir net jų nepastebėsite, jei tą dieną į viską  žiūrėsite su šypsena, džiaukitės kiekviena tos dienos akimirka.


Kunigo A.Akelaičio patarimai fotografams

Fotografės B.Grigienės patarimai planuojantiems krikštynas (tėveliams)
B. Grigienės patarimai

Fotografės patarimai tėveliams

V. Dobravolskio patarimai fotografams

Trumpa santrauka iš daugybės straipsnių, bei mano minčių (remtasi viršuje nurodytais straipsniais):

Krikštynų fotosesiją galima drąsiai padalinti į dvi lygias dalis: pirmoji dalis – pasiruošimo ir ceremonijos bažnyčioje; antroji – fotosesija gamtoje ar kitoje jūsų pasirinktoje vietoje su vaiku.

Fotografuojant namuose:

  • išsirinkite šviesiausią, erdviausią kambarį, kuriame daugiausia dienos šviesos - natūralaus apšvietimo, jei yra galimybė, pakankamai vietos, kad būtų patogu tiek tėveliams, tiek vaikučiui, tiek fotografui.
  • Nebūna negražių, nefotogeniškų namų.  Kiekvieni namai turi savitumo, šeimai būdingos šilumos. Nesvarbu kur Jūs gyvenate ir kaip. Jūsų aplinka yra gyva ir kalba apie Jus. 
  • Nevirkdykite vaikelio, jei jis nenori būti rengiamas krikšto tėvelių. Užteks, kad jie pabus šalia, pakalbins, padės užrišti batelius. 
Bažnyčia ir krikšto ceremonija
  • ceremonija bažnyčioje, bei sveikinimai fotografuojami reportažiniu stiliumi.  Tai dalis jūsų dienos istorijos, kurios negalima sustatyti į tinkančias rėmeliams nuotraukas.
  • Po ceremonijos būna sveikinimai. Atiduokite duoklę ir svečiams/seneliams, jei jiems reikia tos vienintelės nuotraukos. Visi bus patenkinti ir laimingi, o penkios minutės didelės žalos nepadarys niekam.


Krikštynų fotosesija. Kada, kur ir su kuo? Kada? 
  • Jei bažnyčios ceremonijos laikas paskirtas gerokai po pietų,- darykite fotosesiją iki ceremonijos bažnyčioje, nes vaikai gan greitai pavargsta, tampa irzlūs ir pikti. Atkreipkite dėmesį į savo vaikelio dienos rėžimą, kada eina pietų miegelio, kada keliasi. Įvertinkite, kad jo laukia ilga ir pilna įspūdžių diena. Geriausia, kad vaikelis jau būtų po miegelio. 
  • Jei oras geras, -visuomet smagiausia yra  daryti gamtoje. Neeikvokite savo laiko ilgoms kelionėms,- kad neišvargtumėte patys ir nepavargtų vaikelis. Apsidairykite šalia, tikrai rasite parkelį, sodą ar tiesiog pievos kampelį.  Aptarkite ir atsarginį planą, ką darysite jei lis.
  • Jei norite, į fotosesiją galite pasikviesti ir savo svečius. Svečių dalyvavimas fotosesijoje turi ir pliusų ir minusų.  Jie padeda pakalbint, prajuokint, atkreipti vaiko dėmesį. Tačiau, per didelis dėmesys blaško vaiką.  Taigi, norint to išvengti reikėtų paprašyti svečių būti šiek tiek nuošaliau. 
  • Nesvarbu ar darote stilizuotą Fotosesiją reikia paversti smagia pramoga.  Fotosesijos metu reikia ir patiems šiek tiek pavirsti vaikais ir džiaugtis pačiais paprasčiausiais dalykais kartu su jais. Bežaidžiant su vaiku, jūs ir patys pamiršite fotografą, atsipalaiduosite.
  • Kad žaisti būtų smagiau, į fotosesiją pasiimkite keletą vaiko mėgiamų žaislų. Pliušinis meškiukas be kurio neužmiegate, knygelė, kurią visi jau mintinai mokate, ar lėlytė, be kurios iš namų neišeinate. 
  • Jeigu norite galite pasiimti ir kelias dekoracijas. Gražios popierinės gėlės, keletas balionų, ar mieli širdžiai namų daiktai – pavers Jūsų nuotraukas kitokiomis, tarp jų jausitės savi, nes tai bus Jūsų darytos dekoracijos ar Jūsų daiktai. 
Kad ir kokią fotosesiją planuotumėte, nepamirškite, kad geros emocijos ir vaiko šypsena yra pats brangiausias ir neįkainuojamas dalykas. Džiaukitės kiekviena tos dienos akimirka. Juk smagiausia yra prisiminti tos dienos juoką ir klegesį. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą